Fuck the past - Kiss the future

Direktlänk till inlägg 29 mars 2011

Veckans U2 - Kite

Av Daniel - 29 mars 2011 10:30

Till Veckans U2 låt har ja valt Kite. En låt som kom år 2000 och tillhör albumet All That You Can't Leave Behind.

Även denna låt har fått flera olika tolkningar men Bono själv har sagt att den skrevs efter en händelse då han var med sina barn (se tolkningarna längre ner). Senare ska han också kännt att den handlade om hans döende/döda far, om att släppa taget. Kort sagt om att dö. I videon som är Live från Boston 2001 säger han, ”Den här låten handlar om att släppa taget om någon som man inte vill mista. Kan vara en älskare. Kan vara en far. Kan vara… kan vara ett barn. Kan vara en vänn..."

Mest talande textraden i låten och de som ger hela texten liv tycker ja är, I know that this is not goodbye.

Den här tycker jag är en av U2s bästa bland nyare låtar.


 

Text:

Something is about to give
I can feel it coming
I think I know what it means
I'm not afraid to die
I'm not afraid to live
And when I'm flat on my back
I hope to feel like I did


'Cause hardness, it sets in
You need some protection
The thinner the skin


I want you to know
That you don't need me anymore
I want you to know
You don't need anyone, anything at all


Who's to say where the wind will take you
Who's to know what it is will break you
I don't know which way the wind will blow
Who's to know when the time has come around
Don't wanna see you cry
I know that this is not goodbye


In summer I can taste the salt in the sea
There's a kite blowing out of control on a breeze
I wonder what's gonna happen to you
You wonder what has happened to me


I'm a man, I'm not a child
A man who sees
The shadow behind your eyes


Who's to say where the wind will take you
Who's to know what it is will break you
I don't know where the wind will blow
Who's to know when the time has come around
I don't wanna see you cry
I know that this is not goodbye


Did I waste it?
Not so much I couldn't taste it
Life should be fragrant
Roof top to the basement
The last of the rock stars
When hip hop drove the big cars
In the time when new media
Was the big idea
That was the big idea


Tolkningar:

Den här låten handlar om ett faktum ingen människa kommer undan: Vi är alla dödliga och vi kommer att dö. Jag har också läst att Bono inspirerades att skriva den här låten efter att ha varit på stranden med sina döttrar, men jag tror bara att den episoden inspirerade honom att skriva en låt om döden och vår oundkomliga mortalitet. I början av låten dör personen, ”någonting håller på att ge efter” (something is about to give), ”jag är inte rädd för att dö/jag är inte rädd för att leva” (I’m not afraid to die/I’m not afraid to live). Men sedan verkar det som att personen i texten talar till någon (kanske en partner eller till och med ett barn). När sedan refrängen börjar så kommer Bonos karaktär till poängen: Lev, för du vet inte när det hela är över. ”Vem vet när tiden kommer/vill inte se dig gråta/jag vet att det här inte är farväl” (who’s to know when the time has come around/don’t want to see you cry/I know that this is not goodbye). Så personen tror på ett liv efter döden och vill inte att hans älskade ska oroa sig, de kommer att mötas igen. I slutet verkar sedan karaktären ifrågasätta sitt liv, ”slösade jag bort det?/inte så pass att jag inte kunde känna smaken av det” (did I waste it?/not so much I couldn’t taste it). I slutändan kan sångens budskap summeras genom en av textraderna: ”livet ska vara ljuvligt, hustak till källare” (life should be fragrant/rooftop to the basement).

Tim Collins 2001-05-26
U2MoL - The Meaning of U2 Lyrics
i fri översättning.
(från u2.se)Bono har sagt att Kite skrevs under en jobbig tid i hans liv och låten tycks handla om en massa saker som gjorde honom nedslagen eller deprimerad då. Han har i en intervju sagt att den delvis har att göra med Michael Hutchence död, men låten fick nog sin tydligaste förklaring under Elevation-turnén. Han berättade att han känt sig nere och därför tagit med sig sina två döttrar ut för att flyga drake för att bli på bättre humör, men de kunde inte få det hela att fungera och döttrarna sprang in för att spela Pokémon istället. Detta fick honom att känna sig ännu värre eftersom han upplevde det som att hans döttrar inte behövde honom, eller att de föredrog att spela tevespel hellre än att vara med honom när han nu äntligen var hemma.


Ape 2001-07-23 
U2MoL - The Meaning of U2 Lyrics
i fri översättning.

(från u2.se)


 
 
Sofia

Sofia

30 mars 2011 12:56

Tanken på pannlampa känns lite halv fjantigt ;) men förstår att det är bra att ha. Ja e inte mörk rädd så men det är en stor omställning och det finns så mkt ljud i skogen!

http://dixxonsblogg.bloggplatsen.se

Daniel

30 mars 2011 14:36

Vem ser vad du har för lampa i mörkret? :)
Är ju ingen stor strålkastare modell gruvjobbare 1923 utan en liten lampa. Bra att ha händerna fria för hundar osv och så följer ju lampan dit man kollar. Eller så känner man sig fram med händerna om de känns bättre :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Daniel - 15 juni 2016 12:17


Var till Södertälje i helgen på grabbfest. Var mina kompisar Henrik och Klas som bjöd. Blev god middag med grillat, fotboll och en massa trevligt snack med alla som var där. Jag åkte bara fram och tillbaka över dan men det kändes helt ok. Alltid ...

Av Daniel - 4 juni 2016 12:22


SOMMAR!!! Det är så grymt skönt med sommar, sol och värme. Jag verkligen älskar det! Förstår knappt hur jag står ut övriga tiden på året :) Vi pratar lite skämtsamt ibland om till vilket land vi ska flytta till när vi blir gamla, och OM det sku...

Av Daniel - 4 juni 2016 11:30


Redan för flera år sen köpte jag domänen danneking.se för att lägga bloggen där. Tiden gick men jag fick det inte gjort. Men så såg jag att man kunde koppla bloggen till domänen och 1 minut senare har jag nu ny adress hit. Både tidigare adress och ...

Av Daniel - 27 maj 2016 12:03


Regn regn och regn. Det är väldigt blött just nu, och kallt. Väntar på att sommaren ska komma igång men just nu känns det lite segt. Läser på Facebook om folk som har sol här och var i landet men här har de nog regnat i över en vecka nu. Läst...

Av Daniel - 23 maj 2016 14:01

(blev ett väldigt långt inlägg om grannar. hoppas ni orkar läsa om mina olika grannar som varit både bra och helt galna. bilderna är ifrån Google street view)   Det är alltid lite spännande att få nya grannar, både när man själv flyttar till nytt...

Tjeeena och välkommen hit!


Killen på väg mot krokodilen ovan är jag, Daniel.
Det här är min blogg och här skriver jag bla om vardag, funderingar, åsikter mm.
Kolla presentationen nedan eller börja läs bloggen direkt.
Och du. Det är alltid trevligt om du lämnar en kommentar!

Kontakt

Mail: danneking@live.com

Twitter: danne_king

Instagram: danne9king9

Vila i frid

Translate this blog

Omröstning

Du hittade hit från?
 Facebook
 Instagram
 Twitter
 Annan blogg
 Rampljuset
 Blogglovin
 Google
 Annat (berätta!)

RSS

Kategorier

Arkiv

Idag, tidigare år

Fråga mig

25 besvarade frågor

Sök på bloggen

Öka din bloggtrafik


Skapa flashcards