Fuck the past - Kiss the future

Direktlänk till inlägg 28 september 2014

Estonia

Av Daniel - 28 september 2014 18:15

Idag är det 20 år sedan passagerarfartyget M/S Estonia förliste.

Färjan gick under hårt väder och på ca 50 min från första tecknet av att allt inte var som det skulle sjönk fartyget på sin färd mellan Tallin och Stockholm.Det är många tillbakablickar idag och många pratar om vad man gjorde den dagen då nyheten kom.


1994 är ett år att minnas på många sätt.

OS-guld i hockey med bla "Foppastraffen", fotbolls-VM i USA med brons, en riktigt varm sommar osv och just Estonia.


Jag mins inte exakt vad jag gjorde då nyheten kom men vet att jag såg nyheterna på tv och att det utlystes landssorg i flera dagar (3?).

Alla pratade om det som hänt och många kände någon, som avlidit eller som haft anhöriga på färjan (eller i alla fall kände någon som kände någon, som för mig).

Ett par dagar efter det som hänt mins jag att jag satt hemma och sydde sorgband som vi senare hade på oss i vårt innebandylag när vi senare var och spelade en turnering. Dom svarta banden ligger fortfarande kvar i min innebandyväska så här 20 år senare men har bara använts en gång.

Mins också att jag ca 2 veckor efter olyckan var iväg på en konferens på en finlandskryssning, till Åbo eller Helsingfors. En resa jag var väldigt tveksam till om jag ville åka med på efter som allt kändes olustigt och fel med att åka båt just då.

Kvällen blev sen efter själva konferensen och jag ville inte gå och sova på grund av obehag. Vi hade en hytt, jag och min kompis Henke som låg flera våningar ner utan fönster.

Vi la oss och sov ca 2-3 timmar innan jag vaknar av ett tjut, ett alarm. Jag sätter mig hastigt upp i sängen och allt jag ser är en ljusstrimma under dörren. Det ända ja tänker är att vi sjunker och att golvet säkert redan är fyllt med vatten.

Mins att jag skrek "HENKE VI SJUNKER, VI SJUNKER!", innan han snabbt tände lyset.

Det var inte så illa så klart utan Henke hade bara satt på väckning. En helt galen väckningssignal som tjöt som vilket alarm som helst och jag blev livrädd då det enda ja tänkt på var olyckan med Estonia. Vid tidigare resor hade jag blivit väckt av radion, eller när jag var liten av en tant som knackat på dörren och på finska önskat god morgon (hyvää huomenta). Den här signalen var nåt helt annat och lär ha skrämt fler än mig.

Det tog lång tid innan jag åkte på kryssning igen, och än idag känns det obehagligt.


Hur mins du den hemska Estoniaolyckan?#estonia #katastrofen #fartyg #färja #förlisning #1994 #alarm #tallin #stockholm

 
 
Ingen bild

Kransen

29 september 2014 16:56

Tragiskt nog så har jag inget tydligt minne av vad jag gjorde när jag fick reda på att Estonia sjunkit. Jag tror jag firade min födelsedag med familjen. Jag har dock ett tydligt minne när det gäller mordet på Olof Palme. Satt i bastun i Finland med min mamma (va 5 år) och min mormor stormar in och skriker att Palme är död, det sista jag minns är att min mamma börjar gråta.

Daniel

30 september 2014 13:55

Mins att min mamma pratade om att morfar grät vid frukostgröten när Palme dött men annars är det mest allt efter ja mins.
9/11, Anna Lind, och tsunamin följde jag på tv. 9/11 såg ja andra planet krascha i direktsändning.
Det är dagar ja setat klistrad framför tvn för att följa.
Hemskta händelser.

 
Sofia

Sofia

29 september 2014 19:55

Men fy vad hemskt att vakna så.... Speciellt så nära inpå! Ja minns med väldigt tydligt den dagen, fast jag bara var 9 år! Usch alltså, hoppas aldrig något liknande händer....

http://bian.bloggplatsen.se

Daniel

30 september 2014 13:58

Ja trevligare väckningar har man ju varit med om.
Det är hemska händelser, och tyvärr lär man få vara med om fler i sitt liv. Får hoppas att man inte drabbas själv eller har anhöriga som gör det.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Daniel - 15 juni 2016 12:17


Var till Södertälje i helgen på grabbfest. Var mina kompisar Henrik och Klas som bjöd. Blev god middag med grillat, fotboll och en massa trevligt snack med alla som var där. Jag åkte bara fram och tillbaka över dan men det kändes helt ok. Alltid ...

Av Daniel - 4 juni 2016 12:22


SOMMAR!!! Det är så grymt skönt med sommar, sol och värme. Jag verkligen älskar det! Förstår knappt hur jag står ut övriga tiden på året :) Vi pratar lite skämtsamt ibland om till vilket land vi ska flytta till när vi blir gamla, och OM det sku...

Av Daniel - 4 juni 2016 11:30


Redan för flera år sen köpte jag domänen danneking.se för att lägga bloggen där. Tiden gick men jag fick det inte gjort. Men så såg jag att man kunde koppla bloggen till domänen och 1 minut senare har jag nu ny adress hit. Både tidigare adress och ...

Av Daniel - 27 maj 2016 12:03


Regn regn och regn. Det är väldigt blött just nu, och kallt. Väntar på att sommaren ska komma igång men just nu känns det lite segt. Läser på Facebook om folk som har sol här och var i landet men här har de nog regnat i över en vecka nu. Läst...

Av Daniel - 23 maj 2016 14:01

(blev ett väldigt långt inlägg om grannar. hoppas ni orkar läsa om mina olika grannar som varit både bra och helt galna. bilderna är ifrån Google street view)   Det är alltid lite spännande att få nya grannar, både när man själv flyttar till nytt...

Tjeeena och välkommen hit!


Killen på väg mot krokodilen ovan är jag, Daniel.
Det här är min blogg och här skriver jag bla om vardag, funderingar, åsikter mm.
Kolla presentationen nedan eller börja läs bloggen direkt.
Och du. Det är alltid trevligt om du lämnar en kommentar!

Kontakt

Mail: danneking@live.com

Twitter: danne_king

Instagram: danne9king9

Vila i frid

Translate this blog

Omröstning

Du hittade hit från?
 Facebook
 Instagram
 Twitter
 Annan blogg
 Rampljuset
 Blogglovin
 Google
 Annat (berätta!)

RSS

Kategorier

Arkiv

Idag, tidigare år

Fråga mig

25 besvarade frågor

Sök på bloggen

Öka din bloggtrafik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se