Fuck the past - Kiss the future

Direktlänk till inlägg 30 september 2014

Ord och jobbiga dialeker

Av Daniel - 30 september 2014 15:30

Har funderat på en del vad gäller ord och hur man säger olika saker beroende på var man bor, är uppväxt, dalekter osv.

Dialekter upplevs ju så klart olika beronde på var man själv bor och hur man själv pratar.

Jag har ju själv ingen direkt dialekt kan ja tycka men ibland får ja ändå höra att jag låter lite "förort".

Jag är ju från Södra delarna av Stockholm men är glad över att ja inte har stockholmsdialekt som ofta låter lite "fint" eller förnämt, tex Liiiiiidiiingö, grees osv.

Många dialekter är ju ganska trevliga och dom flesta av dom är relativt neutrala.

Skånska, värmländska och djup norrländska är ju dock riktigt illa, speciellt skånskan som man ibland faktiskt har svårt att förstå. Låter som en mild danska. Grötigt, lite om om man har en varm potatis i munnen och/eller har ont i halsen. Stackare!

Här där vi bor nu är det ju dalmål som gäller och de är ju en helt ok dialekt men samtidigt lite mesig, ungefär som norska. Man kan ju tex aldrig ta en norrman på allvar då han alltid låter roligt, och så är det ju även med dalmål.

Värmlänska låter lite "wite trash", asså som att man är lite mindre smart :) Som en dummare småläning ungefär.

Göteborgare är också ok så länge man slipper ord som go, gött, tyken, bröta. döna osv som bara låter dumt. (Och så är det ju väldigt svårt med götebogare som alltid ska vara så övertrevliga och glada, till och med när dom är på dåligt humör. Lägg ner de. Det känns bara falskt!)

Go och gött används ju även tyvärr lite överallt nu mera. "Är du go eller?" eller "De va la gött". Blir matt bara av att tänka på de.

Sen finns ju alla förortsslang som tyvärr blir mer och mer en del av vårt språk. Guss, baxa, fett, para osv. NEJ, du är inte ball för att du kan och använder dom här "orden"!

Men värst av allt är väl ändå internet (eller snorunge) -språket. Asp, omg, noob, lol, brb osv. Att skriva dessa ord (förkortningar) kan ju vara lite ok OM man har brottom eller har få tecken till sms osv men när folk säger dom istället för att prata ordentligt faller mitt hopp om mänskligheten.


Enskilda ord från olika delar av landet kan ju vara lite kul, men kom igen. Prata ditt språk utan att göra dig till så blir det ändå bäst. Allt för många ska "låna" ord hit och dit för att bli mer speciellt eller ball och det blir ju bara sååå tröttsamt.


Här säger man tex Hoj istället för Hej. Något jag först trodde var några enskillda som sa lite på skoj men som jag nu med åren har förstått är nåt som används i stora delar av Dalarna. Kanske används även på andra platser?

Vi som inte är härifrån har mer börjat använda de som ett skämt. Hoj Hoj. Skepp å hoj. Hoj va skoj osv.

Det går liksom inte heler att ta på allvar hahaha.

Hur säger ni Hej där du bor?


Hur är det där du bor? När det någon dialekt som du har svårare för eller gillar bättre eller sämre?

Skulle du kunna ta en arg norrman eller dalmas på allvar?


Ok. Det är lika bra att jag också ber om ursäkt till dom som kommer ikläm här. Norrmän, dalmasar, göteborgare, skåningar, värmläningar och alla ifrån förorten mfl (ni med internetspråk ber ja dock inte om ursäkt till!). Är du en bra person kanske ja gillar dig ändå, oavsätt hur du pratar ;)

Och nej, ja är inte perfekt själv så det är helt ok att störa sig på mig också :)#ord #dialekter #slang #förort #skånska #småländska #värmländska #norrländska

#hoj #norrman #göteborg #göteborgare #tröttsamt #internetspråk #svenska #språk

 
 
Ingen bild

Erika

30 september 2014 16:22

Fast du gillar ju min pappa även fast han pratar bred norrländska. Tror i och för sig att han tonar ner det rätt rejält när han pratar med dig... men så är du ju från fjollträsk så det är ju inte så konstigt ;)

Daniel

1 oktober 2014 13:14

Ja men där är personen viktigare än dialekten, men skulle han snacka sin brötedialekt skulle ja inte haja nånting :)

 
Ingen bild

Kransen

30 september 2014 21:22

Flyttade från södra delarna av Stockholm till Skåne, för att studera. När jag kliver av tåget är det en elev som möter upp mig för att visa vart jag ska bo. promenaden från stationen till lägenheten tog ca 5 min, killen snackade konstant och jag fattade 0, visade sig sen senare att killen som mött upp mig va dansk så det va inte så konstigt att jag inte förstått ett ord han sagt :)
Förövrigt så vill jag utnämna småländska till Sveriges jobbigaste dialekt. Kan till viss mån bero på att jag endast träffat smålänningar som jag upplevt som extremt jobbiga, hade nog egentligen mer med personerna än dialekten att göra, har dock fortfarande svårt för dialekten. Sveriges absolut sexigaste dialekt är helt klart skånska.....mina favorit ord på skånska är för övrigt tårta och korv.

Daniel

1 oktober 2014 13:12

Haha ja danska kan vara riktigt svårt att förstå, men skånska är ju bara snäppet värre när det är som värst :)
Tåååta och keööv haha, så fult :)

 
Elin

Elin

1 oktober 2014 20:10

Jag tillhör de "riktigt illa", skånskan! Min pappa är född och uppväxt i Göteborg, men hans föräldrar/släkt kommer från Luleå. Mamma är född och uppväxt i Skåne, men är ursprungligen från Köpingstrakten. Eftersom jag ofta är hos en nära släkting i Gävle, så har jag senare tiden fått en "blandad" dialekt. Visa uttal är grovt skånska och andra är lite mer halvdanna, något mitt i mellan! :) Ni högre upp tycker vi skåningar har lite danskt uttal, saken är den att när vi besöker Danmark så förstår vi knappt hälften av vad de säger i vissa delar i DK. Haha! :)

http://elinlayla.bloggplatsen.se

Daniel

1 oktober 2014 20:13

Oj vilken blandning :) Men ju mindre skånska ju bättre haha :)
Folk från Malmö brukar förstå danska riktigt bra. För mig är det lika bra att prata engelska om ja träffar en dansk :)

 
Amanda

Amanda

1 oktober 2014 21:23

Själv talar jag göteborgska, men undviker så gott det går sådana fula ord som go, gött, flö/knö (flö/knö på dig), gör/göra (görgott, göra gott) osv.

http://bokslukarens.bloggplatsen.se

Daniel

1 oktober 2014 21:38

Tack, då är du förlåten :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Daniel - 15 juni 2016 12:17


Var till Södertälje i helgen på grabbfest. Var mina kompisar Henrik och Klas som bjöd. Blev god middag med grillat, fotboll och en massa trevligt snack med alla som var där. Jag åkte bara fram och tillbaka över dan men det kändes helt ok. Alltid ...

Av Daniel - 4 juni 2016 12:22


SOMMAR!!! Det är så grymt skönt med sommar, sol och värme. Jag verkligen älskar det! Förstår knappt hur jag står ut övriga tiden på året :) Vi pratar lite skämtsamt ibland om till vilket land vi ska flytta till när vi blir gamla, och OM det sku...

Av Daniel - 4 juni 2016 11:30


Redan för flera år sen köpte jag domänen danneking.se för att lägga bloggen där. Tiden gick men jag fick det inte gjort. Men så såg jag att man kunde koppla bloggen till domänen och 1 minut senare har jag nu ny adress hit. Både tidigare adress och ...

Av Daniel - 27 maj 2016 12:03


Regn regn och regn. Det är väldigt blött just nu, och kallt. Väntar på att sommaren ska komma igång men just nu känns det lite segt. Läser på Facebook om folk som har sol här och var i landet men här har de nog regnat i över en vecka nu. Läst...

Av Daniel - 23 maj 2016 14:01

(blev ett väldigt långt inlägg om grannar. hoppas ni orkar läsa om mina olika grannar som varit både bra och helt galna. bilderna är ifrån Google street view)   Det är alltid lite spännande att få nya grannar, både när man själv flyttar till nytt...

Tjeeena och välkommen hit!


Killen på väg mot krokodilen ovan är jag, Daniel.
Det här är min blogg och här skriver jag bla om vardag, funderingar, åsikter mm.
Kolla presentationen nedan eller börja läs bloggen direkt.
Och du. Det är alltid trevligt om du lämnar en kommentar!

Kontakt

Mail: danneking@live.com

Twitter: danne_king

Instagram: danne9king9

Vila i frid

Translate this blog

Omröstning

Du hittade hit från?
 Facebook
 Instagram
 Twitter
 Annan blogg
 Rampljuset
 Blogglovin
 Google
 Annat (berätta!)

RSS

Kategorier

Arkiv

Idag, tidigare år

Fråga mig

25 besvarade frågor

Sök på bloggen

Öka din bloggtrafik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se