Fuck the past - Kiss the future

Direktlänk till inlägg 12 december 2010

Har alla rätt till barn?

Av Daniel - 12 december 2010 16:00

Läkare Claes Hultling var först i världen med att bli pappa trots ryggmärgsskada med hjälp av IVF-teknik . De här var för 18 år sedan.

I Aftonbladet skriver han en intressant dabattartikel om vem som ska få hjälp att skaffa barn.

Läs och fundera!

Har alla rätt till IVF-behandling som inte kan bli föräldrar på naturlig väg?

Vad tycker du?Vem har rätt att få bli förälder? Är hjälpt till föräldaskap en självklarhet?
(Bilden är lånad från Google)

 
 
Pernilla

Pernilla

12 december 2010 17:03

Ja, alla människor som är lämpliga människor ska ha rätten till att bli föräldrar!

http://novali.bloggplatsen.se

Daniel

12 december 2010 17:10

Jo så tycker man ju, men vilka är lämpliga människor?

 
Sofia Engberg

Sofia Engberg

12 december 2010 18:07

Jag tycker att alla människor som skulle anses som en bra förälder borde ha rätt till att skaffa barn! Dvs de som inte missbrukar, brukar våld etc. Ett homosexuellt par borde enligt mig ha lika mycket rätt att adoptera som ett hetero par.

http://sofiaaengberg.bloggplatsen.se

 
Cecilia

Cecilia

12 december 2010 19:59

Jag håller med Sofia.

Att bli förälder är en såpass stor grej men samtidigt så försöker de som inte kan få barn på naturlig väg mer. Dvs om de måste genomgå insemination (känner 2 som gjort det...) eller adoptera. Vissa blir ju gravida bara sådär, utan att dom tänkt ha barn. Oansvarigt.

http://ceciliadarling.bloggplatsen.se

 
pernillaandreasson

pernillaandreasson

12 december 2010 22:34

Lämpliga människor är människor som klarar av att ha hand om ett barn och kan ta ansvaret och inte vara en missbrukare eller det som nedanstående kommentar skrev.

http://novali.bloggplatsen.se

 
Faktamannen

Faktamannen

13 december 2010 01:31

Det är väl ganska självklart att alla som kan ta hand om sitt barn på ett BRA SÄTT är lämpliga föräldrar? Det är det ju ingen som bestrider och dessa har sällan några problem att få hjälp skaffa barn heller. En fysiskt handikappad människa kan mycket väl vara en god förälder och det samma gäller homosexuella människor. Det finns många andra metoder att göra en kvinna gravid än genom en insemination på en klinik, så klinikernas åldersgräns för kvinnorna har inte så stor betydelse för människor som t ex är homosexuella, då de ofta ordnar detta på egen hand.

Jag anser inte att en missbrukare per automatik blir en dålig förälder som inte kan ta hand om sitt barn heller. Enligt mig kan det vara värre med t ex vissa starkt religiösa människor, som fostrar sina barn enligt sin lära vilket ibland innebär svår misshandel och andra kränkande handlingar.

Frågan är inte så lätt att den kan besvaras med "människor som kan ta hand om ett barn är lämplig" då det finns många åsikter om hur en lämplig uppfostran ser ut. Väldigt många av dessa uppfostringsmetoder är enligt mig väldigt felaktiga och ska människor med någon sådan övertygelse få rätten till hjälp att skaffa barn, då de utåt sett verkar kapabla att ta hand om det? Nu har jag tyvärr ingen större koll på hur man testar de personer som behöver hjälp för att se om de är lämpliga, men kollar man på vilka som t ex får adoptera barn verkar det inte ingå någon större psykisk undersökning?

Svaret på din fråga är enligt mig ett nej. Alla som inte kan få barn den naturliga vägen ska inte ges rätt till hjälp genom t ex IVF-behandling. Orsakerna till att vissa inte ska få denna hjälp är väldigt individuella och går inte att svara på här. Paret som nämns i texten, där skribenten som även var behandlande läkare i fallet och själv var väldigt tveksam till att ge hjälp, fick hjälp (även om det misslyckades). Om detta var rätt eller fel är svårt att uttala sig om, då informationen kring fallet enbart beskrev parets fysiska handikapp. Det kan ju mycket väl vara så att deras barn hade fått en fin uppväxt trots deras handikapp, beroende på hur deras sociala skyddsnät såg ut.

Skulle det däremot klampa in ett par som rent fysiskt var fullt friska, men levde efter en starkt Laestadiansk trosuppfattning tillsammans med hela sin bekantskapskrets, skulle de enligt mig inte ges möjlighet till hjälp. Men det är ju om jag fick välja....

http://faktamannen.bloggplatsen.se

 
BitchigSnigel

BitchigSnigel

13 december 2010 08:05

Ja alla som klarar av ansvaret av att ha barn borde få hjälp att skaffa barn. Med detta inte bara de som verkligen vill utan de som kan ge barnet ett bra liv rent ekonomiskt med. Det är inte så mycket vem som har rätt till att skaffa barn som att alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Kan man ge barnet ett tryggt liv med mycket kärlek ja då har du förtjänat din rätt till att bli förälder. tyvärr är det ju oftare så att de som behöver hjälp med det tänker mer igenom det än de som går ut på fyllan och ligger med någon random.
I korthet jag tycker inte att skaffa barn är en rättighet det är något man måste förtjäna.

http://bitchigsnigel.bloggplatsen.se

 
Joanna

Joanna

13 december 2010 15:50

Känns som det är totalt onödigt att tillägga något efter Faktamannen... Tycker som han helt enkelt!

http://www.joannasblogg.bloggplatsen.se

 
Faktamannen

Faktamannen

13 december 2010 19:09

Vad har du själv för åsikt i frågan Daniel? Du kanske inte vill berätta det här i kommentarfältet och kanske planerar ett inlägg med din synpunkt, men det skulle vara intressant att höra hur du ser på saken...

http://faktamannen.bloggplatsen.se

Daniel

13 december 2010 23:32

Hehe, blir väl tvungen att skriva nåt. Men det får bli imorgon :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Daniel - 15 juni 2016 12:17


Var till Södertälje i helgen på grabbfest. Var mina kompisar Henrik och Klas som bjöd. Blev god middag med grillat, fotboll och en massa trevligt snack med alla som var där. Jag åkte bara fram och tillbaka över dan men det kändes helt ok. Alltid ...

Av Daniel - 4 juni 2016 12:22


SOMMAR!!! Det är så grymt skönt med sommar, sol och värme. Jag verkligen älskar det! Förstår knappt hur jag står ut övriga tiden på året :) Vi pratar lite skämtsamt ibland om till vilket land vi ska flytta till när vi blir gamla, och OM det sku...

Av Daniel - 4 juni 2016 11:30


Redan för flera år sen köpte jag domänen danneking.se för att lägga bloggen där. Tiden gick men jag fick det inte gjort. Men så såg jag att man kunde koppla bloggen till domänen och 1 minut senare har jag nu ny adress hit. Både tidigare adress och ...

Av Daniel - 27 maj 2016 12:03


Regn regn och regn. Det är väldigt blött just nu, och kallt. Väntar på att sommaren ska komma igång men just nu känns det lite segt. Läser på Facebook om folk som har sol här och var i landet men här har de nog regnat i över en vecka nu. Läst...

Av Daniel - 23 maj 2016 14:01

(blev ett väldigt långt inlägg om grannar. hoppas ni orkar läsa om mina olika grannar som varit både bra och helt galna. bilderna är ifrån Google street view)   Det är alltid lite spännande att få nya grannar, både när man själv flyttar till nytt...

Tjeeena och välkommen hit!


Killen på väg mot krokodilen ovan är jag, Daniel.
Det här är min blogg och här skriver jag bla om vardag, funderingar, åsikter mm.
Kolla presentationen nedan eller börja läs bloggen direkt.
Och du. Det är alltid trevligt om du lämnar en kommentar!

Kontakt

Mail: danneking@live.com

Twitter: danne_king

Instagram: danne9king9

Vila i frid

Translate this blog

Omröstning

Du hittade hit från?
 Facebook
 Instagram
 Twitter
 Annan blogg
 Rampljuset
 Blogglovin
 Google
 Annat (berätta!)

RSS

Kategorier

Arkiv

Fråga mig

25 besvarade frågor

Sök på bloggen

Öka din bloggtrafik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se