Fuck the past - Kiss the future

Direktlänk till inlägg 22 februari 2011

Veckans U2 - Stay (Faraway, So Close!)

Av Daniel - 22 februari 2011 15:45

Veckans U2 låt blir Stay (Faraway, So close!). En låt som är ganska stor men som ändå inte spelas jättemycket på radio längre.

Låten är från skivan Zooropa från 1993 som även hade låtar som Lemon och Numb. Zooropa fick mycket kritik och ansågs av många att de inte var riktig U2-musik och att låtarna inte höll bra klass. Skivan gjordes i en tid då var och varannan musik präglades av samplingar och loopar.

Även skivans omslag var diskuterat när den kom och var full av dolda "budskap".

Många låtar på den här skivan är lite speciella, kanske konstiga, men ja gillar sättet Bono skriver texterna. Och trotts kritiken vart de ändå inte helt fel. Turnen med Zooropa tog fram U2 som världens då största rockband!

Den här låten tycker jag går in bland dom riktigt stora låtarna. Vad tycker du?
Text:

Green light, Seven Eleven,
You stop in for a pack of cigarettes.
You don't smoke, don't even want to.
Hey now, check your change.
Dressed up like a car crash
Your wheels are turnin' but you're upside down.
You say when he hits you, you don't mind
Because when he hurts you, you feel alive.
Oh, is that what it is?

Red lights, grey morning
You stumble out of a hole in the ground.
A vampire or a victim
It depends on who's around.
You used to stay in to watch the adverts
You could lip synch. to the talk shows.
And if you look, you look through me
And when you talk, you talk at me
And when I touch you, you don't feel a thing.

If I could stay, then the night would give you up.
Stay, and the day would keep its trust.
Stay, and the night would be enough.

Faraway, so close
Up with the static and the radio.
With satellite television
You can go anywhere:
Miami, New Orleans
London, Belfast and Berlin.

And, if you listen, I can't call.
And, if you jump, you just might fall.
And, if you shout, I'll only hear you.

If I could stay, then the night would give you up.
Stay, and the day would keep its trust.
Stay with the demons you drowned.
Stay with the spirit I found.
Stay, and the night would be enough.

Three o'clock in the morning
It's quiet, there's no one around,
Just the bang and the clatter
As an angel runs to ground.
Just the bang and the clatter
As an angel hits the ground.


Tolkning:
Sångens titel hänsyftar på Wim Wenders film Faraway, so close från 1993. Filmen är en fristående fortsättning (Wenders insisterar på att det inte är en uppföljare) av hans film Himmel över Berlin (Wings of Desire) från 1987. Båda filmerna skildrar före detta änglars liv som människor i Berlin, och hur de stapplar sig fram och försöker förstå livet när de nu blivit vingklippta. Filmen är väldigt utdragen emellanåt, men det visuella uttrycket i många av filmens scener är oemotståndligt. Allt som visas ur änglarnas perspektiv är svartvitt och allt sett med mänskliga ögon visas i färg. När jag väl listat ur hur allt detta fungerade blev konceptet bakom videon till Stay mycket tydligare (ledtråd: bandet spelar änglar och Bono blir uppenbarligen mänsklig på slutet). Texten utgår från den hjälplöshet som änglarna känner när de ser hur människornas liv spelas upp inför dem, ”och när jag rör vid dig, känner du ingenting” (and when I touch you, you don’t feel a thing). Texten handlar framförallt om maktlöshet, ”och om du ropar, kan jag bara lyssna” (and if you shout, I’ll only hear you). Änglarna känner till allt som sker men tycks inte kunna göra något för att förändra det. De har sett allt, ”du brukade stanna inne för att titta på reklaminslagen, du kunde mima till pratshowerna” (you used to stay in to watch the adverts, you could lip-synch to the talk shows), vi är som deras barn, men de kan bara se på.


Dan Gouge
U2MoL - The Meaning of U2 Lyrics
i fri översättning.
(från u2.se) 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Daniel - 15 juni 2016 12:17


Var till Södertälje i helgen på grabbfest. Var mina kompisar Henrik och Klas som bjöd. Blev god middag med grillat, fotboll och en massa trevligt snack med alla som var där. Jag åkte bara fram och tillbaka över dan men det kändes helt ok. Alltid ...

Av Daniel - 4 juni 2016 12:22


SOMMAR!!! Det är så grymt skönt med sommar, sol och värme. Jag verkligen älskar det! Förstår knappt hur jag står ut övriga tiden på året :) Vi pratar lite skämtsamt ibland om till vilket land vi ska flytta till när vi blir gamla, och OM det sku...

Av Daniel - 4 juni 2016 11:30


Redan för flera år sen köpte jag domänen danneking.se för att lägga bloggen där. Tiden gick men jag fick det inte gjort. Men så såg jag att man kunde koppla bloggen till domänen och 1 minut senare har jag nu ny adress hit. Både tidigare adress och ...

Av Daniel - 27 maj 2016 12:03


Regn regn och regn. Det är väldigt blött just nu, och kallt. Väntar på att sommaren ska komma igång men just nu känns det lite segt. Läser på Facebook om folk som har sol här och var i landet men här har de nog regnat i över en vecka nu. Läst...

Av Daniel - 23 maj 2016 14:01

(blev ett väldigt långt inlägg om grannar. hoppas ni orkar läsa om mina olika grannar som varit både bra och helt galna. bilderna är ifrån Google street view)   Det är alltid lite spännande att få nya grannar, både när man själv flyttar till nytt...

Tjeeena och välkommen hit!


Killen på väg mot krokodilen ovan är jag, Daniel.
Det här är min blogg och här skriver jag bla om vardag, funderingar, åsikter mm.
Kolla presentationen nedan eller börja läs bloggen direkt.
Och du. Det är alltid trevligt om du lämnar en kommentar!

Kontakt

Mail: danneking@live.com

Twitter: danne_king

Instagram: danne9king9

Vila i frid

Translate this blog

Omröstning

Du hittade hit från?
 Facebook
 Instagram
 Twitter
 Annan blogg
 Rampljuset
 Blogglovin
 Google
 Annat (berätta!)

RSS

Kategorier

Arkiv

Idag, tidigare år

Fråga mig

25 besvarade frågor

Sök på bloggen

Öka din bloggtrafik


Ovido - Quiz & Flashcards