Fuck the past - Kiss the future

Direktlänk till inlägg 4 december 2014

Omval

Av Daniel - 4 december 2014 14:30

Igår blev historisk dag inom svensk politik.
Regeringens budget röstades ner och nu ska det bli omval.
Många är häpna och tycker det gått för långt i vårt politiska spel, själv är jag inte alls förvånad.
Så här skrev jag i ett blogginlägg den 15e september, dagen efter valet.
Hur allt nu kommer att bli återstår att se.
Regering långt över gränserna eller omval till våren, tex när Alliansens budget röstas igenom med stöd av SD...

Redan innan valet pratades de ofta om hur rörigt det skulle bli med en ny Socialdemokratisk regering tillsammans med MP och V, och vad blev det!?
Många i min närhet valde att rösta för ett regeringsskifte men bara några veckor senare ångrade dom sig då röran och osäkerheten var ett faktum.
Efter ett par månader ser man nu redan brutna vallöften, svek mot sina väljare, oansvar genom att skylla på andra osv, förstå då vad fyra år skulle göra!

Det är ofta enkelt att skylla på att andra inte tar ansvar när det inte går som det var tänkt och de är just så regeringen nu gör istället för att ärligt säga att deras politik och budget inte håller.
De är tydligen Sverigedemokraternas fel och Alliansens ansvar.
Det är enkelt att tala om vad andra gör fel, något som Socialdemokraterna alltid varit bra på, men svårare att berätta hur man själv ska göra rätt.
Sverigedemokraterna fällde budgeten, men de visste ju alla redan innan var en stor chans. SD tar ju så klart sin chans att glra sig hörd. Vem är förvånad!?
Istället för att ständigt hålla dom utanför kanske man skulle bjudit in dom till förhandlingar som med alla andra. Ok om man inte vill förhandla om invandringspolitiken men det finns ju faktiskt även annat SD har förslag på som faktiskt inte är så dumt. Hade dom fått varit med på ett hörn hade kanske budgeten stått fast idag. Kanske.
Att Alliansen inte röstat för den är väl inte de minsta konstigt. Varför skulle dom stödja sina konkurrenter när dom hela tiden (redan innan valet) sagt att dom ska lägga en egen budget. Deras budget röstades även igenom!

Det är regeringens ansvar (ingen annans) att skapa förutsättningar att regera, och fungerar inte det så är det bara att kliva åt sidan!
Löven sa ju även tidigare att han skulle avgå om hans budget föll, men även de löftet håller han nu alltså inte.
Reinfeldt höll tyvärr sitt löfte att avgå om det blev regeringsskifte vilket var stort i sig som löfte men nu i efterhand väldigt synd då Alliansen har ny chans att få tillbaka makten.
Dock kvarstår att det är politiken i sig som är det viktigaste.
Vi visste vad vi hade, många av oss förstod vad vi skulle få vid ett skifte och nu är det rejält blåsigt istället för fortsatt lugn och ro i vår svenska politik.
Men. Alliansens budget är godkänd så varför inte låta dom komma tillbaka och fortsätta det stora arbetet med vårt land, fortsätta sitt arbete att bygga EUs starkaste ekonomi, fortsätta arbetet med att ta Sverige ut ur den enorma lågkonjunktur och bygga upp nåt bra igen.
Övriga världen såg vad vi hade i Sverige några av världens starkaste politik och politiker (Reinfeldt och Borg) men den dumma svensken ville ha förändring...och fick kaos!

Hoppas ALLA tar SITT ansvar vid nyvalet i mars och tänker rätt.
Gå inte på alla löften och skitsnack som kommer att pumpas ut i media för att få din röst, utan kom ihåg denna kaos och osäkerhet som den nya regeringen redan skapat på ett par månader!
Kom ihåg att det varnades för detta långt innan senaste valet och att du nu varnas igen. Gör inte samma misstag två gånger!
#omval #val2015 #kaos #osäkerhet #röra #smp #socialdemokraterna #miljöpartiet #vänsterpartiet #komunisterna #alliansen #moderaterna #centerpartiet #folkpartiet #kristdemokraterna #sd #sverigedemokraterna #sverige #politik #styre #ansvar #görom #görrätt 

 
 
Ingen bild

Kransen

4 december 2014 19:40

För det första v har inte suttit i regeringen. Skulle gärna vilja att du förtydligar vilka vallöften den nya regeringen redan brutit? Självklart så innebär ett samarbete mellan mp och s att båda parter får kompromissa. Precis på samma sätt som tex c långt ifrån får igenom sina vallöften när de samarbetar med de andra allianspartierna.
Att vi har rådande parlamentariskt kaos beror på Sverigedemokraterna, detta är samtliga etablerade partier överens om.
SD valde att INTE följa rådande praxis under budget omröstningen, SD har under tidigare förhandlingar i riksdagen (som jag känner till) valt att hålla sig till rådande praxis framförallt när det kan gagna dem själva, men alltså inte under budget omröstningen.
Förklara gärna varför s och mp skulle bjudit in SD till förhandlingar? S och mp har innan valet sagt att man inte kommer förhandla med SD, att nu bryta det löftet till väljarna hade varit politiskt självmord, det samma gäller alliansen som gett sina väljare samma löfte.
SD väljare verkar tro att bara för att man är landets 3 största parti då per atomati ska få vara med och förhandla. Detta tankesätt innebär att s borde bjuda in M eftersom m är landets näst största parti, trotts detta hör man inga högljudda rop från moderaternas väljare när det gäller inflytande över s och mp budgetförslag.
Du skriver också att man borde sammarbeta med SD när det kommer till andra frågor. Problemet är att SD har gått ut med att de kommer fälla samtliga regeringsalternativ (så även alliansens) så länge man inte får möjlighet att påverka svensk flyktingpolitik. Detta ställningstagande gör att SD som tredije största parti kan hålla hela Sveriges riksta som gisslan, detta är också ett bevis på att SD i grund och botten är ett enfrågeparti. Hade man lagt ner sin röst under budget omröstningen och låtit regeringens förslag gå igenom hade man med det fakto bidragit till att pensionärerna fått det ekonomiskt bättre. Pensionärerna är en grupp som SD innan valet sa sig vilja hjälpa. Men när det kommer till kritan så väljer alltså SD att fälla regeringens budget på grund av en fråga invandrings och flykting politiken.

Konsekvenserna detta får är politiskt kaos. Efter valet i mars finns som du säger chansen att alliansen har möjlighet att bilda regering, men att SD skulle förlora sin vågmästarroll håller jag tyvärr som ganska osannolikt (bl.a. När man se till rådande undersökningar) detta skulle i så fall innebära att alliansen efter valet skulle sitta i exakt samma obekväma sits som det röd gröna gör nu.
Två alternativ kan då inträffa, 1 alliansen sviker sina väljar och väljer att sammarbeta med SD (högst osannolikt enligt mig då detta skulle vara politiskt självmord för samtliga allianspartier, 2 det parlamentariska kaos som nu råder fortsätter ( tyvärr enligt mig högst sannolikt om man inte väljer att sammarbeta mellan blocken vilket är min förhoppning)
vad innebär SD gisslantagande av Sveriges regering och riksdag. Jo det innebär att alla politiska satsningar som utlovats inte kan verkställas tex vallöften man gav till pensionärerna och skol, vård satsningar, Sverige står med andra ord stilla fram till mars.
Detta gör att Sverige tappar i anseende utomlands vilket i sin tur bidrar till att försvaga svensk ekonomi vilket kan påverka oss betydligt mer än va folk tror. Allt det tack vara att ett politiskt parti väljer att leka sandlåda i riksdagen. P,s om vill du ha långa kommentarer i din blogg så rekommenderar jag dig att fortsätta diskutera politik i allmänhet och skolfrågor i synnerhet :)

Daniel

8 december 2014 11:33

Det stämmer att kommunisterna inte suttit i regeringen (vilket jag inte sagt) men dom har varit med i förhandlingarna för budgeten, och har inflytande att påverka den rödgröna röran.
Dom trodde nog att dom även skulle få ministerposter vilket dom som tur var inte fick. Men med samma resultat i nyvalet är risken ännu större att Löven ger bort någon till dom.
S och MP får självklart kompromissa om dom ska regera tillsammans, men innan valet ville S inte meddela sina väljare om dom skulle regera tillsammans med några andra vilket jag anser gör det väldigt svårt för den som ska rösta då man inte vet vad man egentligen röstar på.
Jag skrev innan valet att en röst inom den rödgröna skulle innebära att man la sin röst på S, MP och V då jag trodde att dom skulle regera tillsammans (vilket det näst intill också blev. Tror tex att det är många sossar som inte alls vill stödja MP då många av deras stora frågor står långt ifrån varandra (tex kärnkraften).
SD är dom som fällde budgeten och regeringen och för mig var det väldigt väntat. Dom ifrån gick en praxis men bröt inte mot några regler.
Mobbningen mot SD under flera år är en stor orsak till varför dom valde att göra som dom gjorde. Istället för att smutskasta dom hela tiden hade man istället accepterar demokration att folket valt att rösta som dom gjort och också låtit dom säga sin sak, som vilket parti som helst. Man behöver inte hålla med om vad andra tycker, men alla ska ha rätt att säga sitt, de är just det som är demokrati.
Att SMP inte bjöd in SD till förhandlingar mitt i röran förstår ja. De hade som du säger varit ett politiskt självmord. Men alla dom övriga partierna borde tona ner sin tom och löften om att inte vilja prata med SD överhuvudtaget, det kommer man bli tvungen till förr eller senare ändå om man inte vill ha samma kaos även i fortsättnigen. SD gör vad dom kan för att få sin röst hörd. Hade dom accepterats som parti tror ha de varit nåt annat. Se tex på våra nordiska grannländer där det fungerar bra.

Samarbete mellan blocken har diskuterats, både nu och tidigare år. Att Alliansen skulle ta ansvar nu är ingen skillnad mot tidigare då Reinfeldt och co sökt sammarbete men nekats.
Jag tror att Alliansen säger nej till sammarbete nu då MP har för stort inflytande. Hade S sträckt ut handen ensam hade de nog varit annorlunda, och sen vill ju Alliansen sammarbeta som en allians och inte genom enskilda partier vilket SMP sagt nej till.

Men men. Det återstår att se hur det kommer att gå. Alla har vi vår egen syn på det hela.
Alla kan ju inte vara så kloka som jag, tyvärr :)

 
Ingen bild

Kransen

4 december 2014 20:37

En lite synpunkt till. Upplever att det är lite tråkigt att du så tydligt vill få dina läsare att inte rösta på det rödgröna. Under rådande parlamentarisk kaos så tycker jag det är viktigare att förklara varför folk inte ska rösta på SD. Tänk på att sannolikheten är stor att oavsett regeringsalternativ så kommer man hindras av SD. SD har tydligt gått ut med att man kommer fälla ALLA regeringsalternativ som inte gör som dom vill.....Tänk långsiktigt. Så min uppmaning blir rösta på vad du vill men om du bryr dig om våran välfärd och ekonomi rösta INTE på SD...

Daniel

8 december 2014 11:45

Min synpunkt är nog ganska klar, och de är ju bra tycker jag :)
Jag ser också att det kan bli problem med SD men tycker att man i ett demokratiskt land ska få välja att rösta på vad man vill, och accepteras för det, även om man väljer att rösta på SD.
Ja kan också förstå SDs politik, även om ja inte röstar på dom själv. Håller även med om mycket som säger.
Hade något annat parti tagit tag i invandringspolitiken överhuvudtaget hade SD förmodligen aldrig blivit så stora som dom är. Faktum är att många i vårt land tycker att invandringen är ett problem och de behöver man inte vara rasist eller främlingsfientlig till för att tycka.
Ja tycker också att vi har en för okontrollerad invandring men varken SD eller jag vill stoppa invandringen, men den behöver helt klart ses över.
Det går inte att hjälpa alla hur mycket man än vill (de borde alla förstå), speciellt inte om man samtidit behöver stora resurser till annat.
Hur som helst. Något parti kommer bli tvungna att sätta sig ner tillsammans med SD framöver, och den andra sidan kommer då så klart fördömma detta, men det är oundvikligt på lång sikt.
Alliansen har en budget som redan röstats igenom och har då också tid att ta sig en funderare på hur dom ska göra med SD medans SMPs nästa ev budget förmodligen kommer att röstas ner igen (av SD).
Svårt läge för alla, men någon måste ta nästa steg.
Så ser jag på det, både på kort och lång sikt.

 
linda

linda

8 december 2014 15:35

spännande att läsa

http://www.nattstad.se/LindaLinnros

Daniel

8 december 2014 19:45

Jo men visst :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Daniel - 15 juni 2016 12:17


Var till Södertälje i helgen på grabbfest. Var mina kompisar Henrik och Klas som bjöd. Blev god middag med grillat, fotboll och en massa trevligt snack med alla som var där. Jag åkte bara fram och tillbaka över dan men det kändes helt ok. Alltid ...

Av Daniel - 4 juni 2016 12:22


SOMMAR!!! Det är så grymt skönt med sommar, sol och värme. Jag verkligen älskar det! Förstår knappt hur jag står ut övriga tiden på året :) Vi pratar lite skämtsamt ibland om till vilket land vi ska flytta till när vi blir gamla, och OM det sku...

Av Daniel - 4 juni 2016 11:30


Redan för flera år sen köpte jag domänen danneking.se för att lägga bloggen där. Tiden gick men jag fick det inte gjort. Men så såg jag att man kunde koppla bloggen till domänen och 1 minut senare har jag nu ny adress hit. Både tidigare adress och ...

Av Daniel - 27 maj 2016 12:03


Regn regn och regn. Det är väldigt blött just nu, och kallt. Väntar på att sommaren ska komma igång men just nu känns det lite segt. Läser på Facebook om folk som har sol här och var i landet men här har de nog regnat i över en vecka nu. Läst...

Av Daniel - 23 maj 2016 14:01

(blev ett väldigt långt inlägg om grannar. hoppas ni orkar läsa om mina olika grannar som varit både bra och helt galna. bilderna är ifrån Google street view)   Det är alltid lite spännande att få nya grannar, både när man själv flyttar till nytt...

Tjeeena och välkommen hit!


Killen på väg mot krokodilen ovan är jag, Daniel.
Det här är min blogg och här skriver jag bla om vardag, funderingar, åsikter mm.
Kolla presentationen nedan eller börja läs bloggen direkt.
Och du. Det är alltid trevligt om du lämnar en kommentar!

Kontakt

Mail: danneking@live.com

Twitter: danne_king

Instagram: danne9king9

Vila i frid

Translate this blog

Omröstning

Du hittade hit från?
 Facebook
 Instagram
 Twitter
 Annan blogg
 Rampljuset
 Blogglovin
 Google
 Annat (berätta!)

RSS

Kategorier

Arkiv

Idag, tidigare år

Fråga mig

25 besvarade frågor

Sök på bloggen

Öka din bloggtrafik


Ovido - Quiz & Flashcards